TEMEL HİZMETLERİMİZ
- Esenyurt Aile Sağlığı Merkezi Olarak Hizmetlerimiz?
- Kişiye yönelik birinci basamak koruyucu hizmetleri
- Kişiye yönelik rehberlik
- Periyodik muayeneler
- Özel sağlık programları
- Temel laboratuvar hizmetleri
- Enjeksiyon pansuman gibi basit müdahaleler
- İlk yardım ve acil müdahale hizmetleri
- Kısa süreli gözlem, tetkik ve tedavi
- Kronik hastalıkların takibi
- Bebek izlemleri
- Çocukların aşı takipleri
- Sağlık kayıtlarının tutulması
-----------------------------------------------------
Sizden Gelen Sorulara Cevaplarımız
#Aile hekimliği hizmetlerinden kimler yararlanabilir?
Herkes aile hekimliği hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir. Aile Hekimlerine kaydolmak ve sağlık hizmeti almak için sağlık sigortası gerekmemektedir.
#Aile sağlığı elemanı kime denir?
Aile hekimi ile birlikte hizmet veren, sözleşmeli olarak veya görevlendirilmek suretiyle bu görevi yürüten hemşire, ebe, sağlık memuruna denir.
#Aile sağlığı elemanının görevleri nelerdir?
Aile hekimine sağlık hizmetinin sunulması esnasında yardımcı olur. Aile hekimi ile birlikte ekip anlayışı içinde kişilere yönelik koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin sunulmasında ve kişilerin sağlık kayıtları ve istatistiklerinin tutulmasında görev yapar.
#Nereye aile sağlığı merkezi denir ?
Bir veya daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanının aile hekimliği hizmeti verdiği sağlık kuruluşuna denir.
#Aile hekimliğinde sağlık hizmetleri ücretli midir?
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
#Aile hekimine nasıl kayıt yaptırılır?
Kişilerin aile hekimlerine ilk kaydı, aile hekimliği uygulamalarına yeni geçilen illerde sağlık müdürlüğü tarafından ikamet ettikleri bölge göz önünde bulundurularak yapılır. Bir aile hekimine kayıtlı olmayan kişiler, kendilerine en yakın aile sağlığı merkezine, toplum sağlığı merkezine ya da il sağlık müdürlüğüne müracaat ederek bir aile hekimine kayıt yaptırabilirler. İkâmet ettiği bölgeden ayrılan kişiler isterlerseaile hekimlerini değiştirebilirler.
#Aile hekimime başvurduğumda herhangi bir belge istenecek mi?
Hayır
#Aile hekimimi nerden öğrenebilirim?
T.C. Kimlik numaranızla en yakın aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi veya il sağlık müdürlüğüne başvurarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın www.ailehekimligi.gov.tr internet adresinden öğrenebilirsiniz.
#Aile hekimime her türlü sağlık sorunumu danışabilir miyim?
Aile hekiminiz sizin sağlık danışmanınızdır. Aile hekiminize aile planlamasından çocuk bakımı ve aşı uygulamalarına, sağlıklı beslenmeden bulaşıcı hastalıklara kadar her konuda başvurabilirsiniz.
#Aile hekimimi seçebilir miyim? Gerektiği zaman değiştirebilir miyim?
Aile hekiminizi istediğiniz takdirde değiştirilebilirsiniz. Ancak kendi talebinizle seçtiğiniz aile hekiminizi 3 aydan önce değiştiremezsiniz.
#Aile hekimime gitmeden hastaneye gidebilir miyim?
Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak aile hekimine başvurduğunuz zaman herhangi bir hasta katılım payı ödemeniz gerekmezken, hastanelere başvurduğunuzda belli bir miktar hasta katılım payı ödemeniz gerekir.
#Aile hekimim izine ayrıldığında hangi hekime başvurmalıyım?
Aile hekiminiz izine ayrıldığında yerine bakacak bir aile hekimi olacaktır. Bu durum aile hekiminizin görev yaptığı sağlık merkezinin görünür bir yerinde ilan edilecektir. Bu hekime başvurabilirsiniz.
#Misafir hasta olarak muayene olduğumda aile hekimi benden para isteyecek mi?
Misafir hasta uygulaması da ücretsizdir.
#Yazın yaylaya çıkan ya da ikamet yerinden uzun süreli olarak ayrılan kişiler aile hekimliği hizmetini nasıl alacaklar?
Kişiler yıl içerisinde uzun süreli yer değişikliği yaptıkları takdirde aile hekimlerini değiştirmeleri daha uygun olacaktır.